Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) je biljka koja opravdava svoje ime – “uvijek živa”.
Bez obzira na vremenske uvjete ili kvalitetu tla, opstaje i raste. No, osim što je otporna i dekorativna, čuvarkuća je i izuzetno ljekovita, posebno kada je u pitanju zdravlje želuca.
Ova skromna biljka krije snažna antiseptička, protuupalna i diuretska svojstva zahvaljujući svom sastavu – bogata je jabučnom i mravljom kiselinom, taninima i flavonoidima. Upravo zbog toga, čuvarkuća se tradicionalno koristi za ublažavanje brojnih tegoba, a u posljednje vrijeme pažnju privlači i zbog svog potencijala u podršci zdravlju probavnog sistema.
Kako čuvarkuća pomaže želucu?
Redovna upotreba čuvarkuće, posebno u obliku soka ili čaja, može pomoći kod:

- čira na želucu i gastritisa
- nadutosti i probavnih smetnji
- detoksikacije probavnog trakta
- regulacije želučane kiseline
- smirivanja upala sluznice
Umirujući čaj od svježih ili suhih listova pije se ujutro na prazan želudac, a blagotvorno djeluje i kod proljeva, bolova u stomaku, pa čak i kod grčeva.
Čuvarkuća i med – prirodni tandem za unutrašnju ravnotežu
Jedan od najpopularnijih recepata iz narodne medicine spaja čuvarkuću s medom – i to s razlogom. Med dodatno pojačava njeno djelovanje, pomaže u zacjeljivanju, jača imunitet i smanjuje upale.
Recept za čuvarkuću s medom:
- 300 g svježih listova čuvarkuće
- 750 g domaćeg meda
- 1 limun (po želji)
Listove operite, sameljite i pomiješajte s medom (i limunom ako želite dodatni osvježavajući efekt). Uzimajte jednu kašiku dnevno, najbolje ujutro natašte, kroz mjesec dana. Ova mješavina posebno pomaže kod problema sa želucem, ali i štitnjačom, imunitetom, hemoroidima i cistama.
Ljekovita snaga dostupna svima
Čuvarkuća je zahvalna biljka – ne traži posebnu njegu, a zauzvrat nudi niz zdravstvenih benefita. Možete je uzgajati kod kuće, na balkonu ili u vrtu, a kada zatreba – imate prirodni lijek nadohvat ruke.
Ako tražite jednostavan, prirodan način da ojačate želudac i poboljšate opće zdravlje, čuvarkuća s medom je recept vrijedan pokušaja.